Budapešť- vína

Mohlo by se zdát, že kromě tokajského nestojí jiná vína za řeč. Není tomu tak, jen prostě nejsou tolik známá. Tradičnější jsou vína bíla, červené se začíná objevovat až v 15. století. Nejznámějším maďarským červeným vínem je Egerská býčí krev (Egri Bikavér), které se s trochou štěstí dá sehnat i v Čechách. Vyrábí se ze tří odrůd vinné révy. Mezi další známe vinaře, kteří vyrábějí kvalitní vína patří Tiffán, Gere, Polgár a Bock. Obecně se nedoporučuje červené víno z oblasti kolem Balatonu. Ovšem vína bílá se z oblasti Balatonu vřele doporučit dají. Například Csopaki Olaszrisling a Badacsonyi Kéknyelü. Nebo například velmi aromatické víno Szürkebarát. V Čechách je asi nejprodávanější víno z oblasti Furmint a Hársevelü. Kdo má rád sladká vína, ale ne dezertní, ať vyzkouší Muskotály. A když prostě nevíte jaké vybrat, jen máte představu o tom třeba jakou cukernatost by víno mělo mít, poslouží vám následující legenda.

száras- suché
felszáras- polosuché
felédes- polosladké
édes- sladké asztali bor- stolní
minösegi bor- jakostní
különgeles bor- výjimečná kvalita

budapest víno

 Online rezervace hotelu

Odkazy


Free web templates presented by QARTIN – Our tip: Webdesign, Webhosting, Ubytování Alpy, Tipy na výlet a webové kamery, Lago di garda ubytování, dovolená Chorvatsko, dovolená Bulharsko, dovolenka za najnižšie ceny, Vaša vysnívaná dovolenka v Chorvátsku za Last minute ceny, školení a firemní akce Praha, odkazy, Livigno