Budapešť- vína
Mohlo by se zdát, že kromě tokajského nestojí jiná vína za řeč. Není tomu tak, jen prostě nejsou tolik známá.
Tradičnější jsou vína bíla, červené se začíná objevovat až v 15. století. Nejznámějším maďarským červeným vínem je
Egerská býčí krev (Egri Bikavér), které se s trochou štěstí dá sehnat i v Čechách. Vyrábí se ze tří odrůd vinné révy.
Mezi další známe vinaře, kteří vyrábějí kvalitní vína patří Tiffán, Gere, Polgár a Bock. Obecně se nedoporučuje červené
víno z oblasti kolem Balatonu. Ovšem vína bílá se z oblasti Balatonu vřele doporučit dají. Například Csopaki Olaszrisling a
Badacsonyi Kéknyelü. Nebo například velmi aromatické víno Szürkebarát. V Čechách je asi nejprodávanější víno z oblasti Furmint
a Hársevelü. Kdo má rád sladká vína, ale ne dezertní, ať vyzkouší Muskotály. A když prostě nevíte jaké vybrat, jen máte představu o tom
třeba jakou cukernatost by víno mělo mít, poslouží vám následující legenda.
száras- suché
felszáras- polosuché
felédes- polosladké
édes- sladké
asztali bor- stolní
minösegi bor- jakostní
különgeles bor- výjimečná kvalita