Budapešť- polévky a předkrmy
Možná teď někoho zklamu, ale nejznámější maďarskou polévkou je guláš. Guláš je polévkou, takzvaně z jednoho hrnce.
Říká se mu také kotlíkový guláš. Připravuje se z hovězího masa s dostatečným množstvím cibule orestované na vepřovém sádle.
Dále se do něj přidávají brambory nebo noky, pepř a hodně papriky. To, co si pod gulášem představujeme my se nazývá perketl
(pörkölt). Další oblíbenou polévkou je Halászlé. Je to rybí polévka kořeněná paprikou. Tato polévka je velmi vydatná a má
typickou a velmi charakteristickou vůni. Nejlepší Halászlé dostanete v některé z četných rybářských zahrádek. Spousta se jich nachází
v okolí břehů řeky nebo na Fö tér. Velmi oblíbené jsou také fazolové polévky (Jokai bableves),
slepičí polévka Ujházy (Újházy tyúkhúsleves) a všechny druhy houbových polévek (gom bableves).
Z předkrmů jsou vynikající Hortobágynské palačinky (Hortobágyi palacsinta), které jsou plněné mletým masem a ochucené zakysanou smetanou. Jako předkrm se často konzumují kloboučky hub (rántott gombafejek) nebo tokáň (tokány), což vlastně malá porce perkeltu, jen maso je nakrájené nudličky.
Guláš Halászlé Hortobágynské palačinky